Beograd, 11. Septembar 2017.

Image1U Beogradu, 5.septembra 2017. godine je održan sastanak partnera  na kome je potvrđeno usvajanje akcionih planova organizacija i početak lokalnih kampanja radi poboljšanja odgovora na nasilje nad decom.

UNICEF, Užički centar za prava deteta i partnerske organizacije iz 20 opština i gradova u Srbiji, uz finansijsku podršku Evropske unije, pokreću javne kampanje, koje će biti sprovedene u 20 opština u Srbiji, kako bi se unapredili postojeći ili usvojili novi lokalni protokoli za zaštitu dece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja.

Kampanja će biti realizovane u opštinama: Užice, Čajetina, Bela Palanka, Bačka Palanka, Pančevo, Valjevo, Aleksandrovac, Bor, Bujanovac, Ćićevac, Ćuprija, Inđija, Majdanpek, Pirot, Požarevac, Prokuplje, Sombor, Varvarin, Vrdnik, Vranje.

Organizacija civilnog društva koje učestvuju u realizaciji kampaje su: Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama opštine Aleksandrovac, „Humana – društvo za podršku detinjstvu i mladosti“, Udruženje građana „Đurđevdan“, Udruženje građana „Kokoro“, Omladinski forum za edukaciju Roma „OFER“, Udruženje građana „Zlatiborski krug“, Udruženje „Okular“, Udruženje mladih Ćuprija, Prijatelji dece opštine Inđija, Udruženje građana sa hendikepom „FREND“, Inicijativa za inkluziju „VelikiMali“, Kulturno informativni centar „PRALIPE“, Prijatelji dece opštine Požarevac, Društvo Roma Prokuplje, Somborski Edukativni Centar, Udruženje građana za pomoć deci sa posebnim potrebama „Naši snovi“, Centar za rad sa decom, mladima i porodicom "Vrdničak, Udruženje građana „NEXUS – Vranje“.

Ove kampanje su sastavni deo regionalnog projekta „Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj“, koji finansira Evropska unija, a koji u Srbiji sprovode Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i UNICEF.

Više fotografija možete pogledati OVDE.